Les Territoires de la Mémoire is een educatief centrum gericht op verzet en burgerschap dat werd opgericht door voormalige politieke gevangenen die de nazi-kampen hadden overleefd. De vereniging wil kinderen, jongeren en volwassenen over het verleden vertellen. Ze heeft diverse initiatieven uitgewerkt om het verleden door te geven, het respect voor anderen aan te leren en iedereen ertoe aan te zetten om mee te bouwen aan een democratische maatschappij die de fundamentele vrijheden garandeert en respecteert.

Na de Tweede Wereldoorlog besloten veel mensen dat ze alles wilden doen om te voorkomen dat de verschrikking van gewapende conflicten, massamoorden en naziconcentratie- en vernietigingskampen zich ooit nog zou herhalen.

Aan het begin van de jaren 1990 doken in democratisch verkozen parlementen in het noorden en het zuiden van het land opnieuw extreemrechtse partijen en bewegingen op.

Intussen zijn veel vrijheidsberovende ideeën gemeengoed geworden. Sommigen verklaren zelfs ongegeneerd dat de gebeurtenissen van toen nooit hebben plaatsgevonden. Wat zullen we doen wanneer ook de stemmen van de laatste getuigen wegsterven?

Gezien de nieuwe bedreigingen, moeten we ons - vanuit een terechte verontwaardiging - dringend en dag na dag engageren.

De vereniging denkt dat het levend houden van Herinneringen essentieel is om te voorkomen dat fouten uit het verleden worden herhaald, om de wereld rondom ons te begrijpen en te interpreteren, en om mee te bouwen aan een meer solidaire samenleving die de mens centraal stelt.

Van Herinneringen tot Engagement

Activiteitenverslagen (fr)

Rapport d'activités 2021

Depuis sa création, notre association est engagée dans une action essentiellement préventive, à l’image de ce qui animait les échanges entre les fondateurs : utiliser le passé pour éclairer les citoyens contre des menaces sur la démocratie, sur nos libertés fondamentales, sur nos droits fondamentaux, etc. Enseigner aux plus jeunes comment puiser dans l’histoire pour prévenir de tragiques répétitions, pour conserver le bénéfice de nos victoires. Car rien n’est acquis définitivement et il faut le rappeler !

Baisser la garde, ignorer le passé — et singulièrement les guerres, et les conséquences des nationalismes et des extrémismes —, c’est prendre un risque énorme de le voir réapparaître sous une forme ou sous une autre.

C’est le retour de l’extrême droite au début des années nonante qui a été le déclencheur mais d’autres dangers étaient dans le collimateur de ceux qui ont rédigé nos statuts. Et depuis les menaces se sont multipliées, et les dangers sont apparus de toutes parts, sans lien systématique avec tel ou tel parti extrémiste ou nationaliste. Mais nous étions toujours dans une perspective préventive, battons-nous pour préserver nos libertés !

[...]

Voorgaande jaren

Raadpleeg de activiteitenverslagen van de vereniging

De Raad van Bestuur