Les Territoires de la Mémoire is een opleidingscentrum voor Verzet en Burgerschap. De vereniging wil kinderen, jongeren en volwassenen over het verleden vertellen. Ze heeft diverse initiatieven uitgewerkt om het verleden door te geven, het respect voor anderen aan te leren en iedereen ertoe aan te zetten om mee te bouwen aan een democratische maatschappij die de fundamentele vrijheden garandeert en respecteert.

Na de Tweede Wereldoorlog besloten veel mensen dat ze alles wilden doen om te voorkomen dat de verschrikking van gewapende conflicten, massamoorden en naziconcentratie- en vernietigingskampen zich ooit nog zou herhalen.

Aan het begin van de jaren 1990 doken in democratisch verkozen parlementen in het noorden en het zuiden van het land opnieuw extreemrechtse partijen en bewegingen op.

Intussen zijn veel vrijheidsberovende ideeën gemeengoed geworden. Sommigen verklaren zelfs ongegeneerd dat de gebeurtenissen van toen nooit hebben plaatsgevonden. Wat zullen we doen wanneer ook de stemmen van de laatste getuigen wegsterven?

Gezien de nieuwe bedreigingen, moeten we ons - vanuit een terechte verontwaardiging - dringend en dag na dag engageren.

De vereniging denkt dat het levend houden van Herinneringen essentieel is om te voorkomen dat fouten uit het verleden worden herhaald, om de wereld rondom ons te begrijpen en te interpreteren, en om mee te bouwen aan een meer solidaire samenleving die de mens centraal stelt.

Van Herinneringen tot Engagement

Activiteitenverslagen (fr)

Rapport d'activités 2019

C’est une réalité ! L’Europe voit l’extrême-droite assombrir son avenir ! À nouveau ! Comme la répétition d’un mauvais rêve ! Les idées liberticides se répandent, elles grandissent en influence, elles se banalisent. Dans tous les pays d’Europe, en France, en Italie, en Pologne, en Hongrie, en Autriche, en Allemagne, au Royaume-Uni, en Espagne et dans notre pays, des partis ouvertement d’extrême-droite progressent, alors que cette perspective semblait impensable à la fin du siècle passé. Certains sont historiquement marqués à l’extrême droite, d’autres avancent masqués.

Et parallèle, les États qui fondent l’Europe et qui on fondé l’Union européenne après la guerre, dont le nôtre, tournent le dos aux valeurs universelles avec une multiplication de mesures répressives, sexistes, racistes et antisociales. L’Europe, une mer déchaînée où la tempête est la norme : violence politique, assassinat politique, exécutions extrajudiciaires, racisme ordinaire, racisme sur facebook, déni de solidarité, montée et installation de l’extrême droite dans les conseils et les assemblées, négationnisme, manipulation de l’histoire, manipulation de la mémoire, etc.

[...]

Voorgaande jaren

Raadpleeg de activiteitenverslagen van de vereniging

De Raad van Bestuur