Les Territoires de la Mémoire is een educatief centrum gericht op verzet en burgerschap dat werd opgericht door voormalige politieke gevangenen die de nazi-kampen hadden overleefd. De vereniging wil kinderen, jongeren en volwassenen over het verleden vertellen. Ze heeft diverse initiatieven uitgewerkt om het verleden door te geven, het respect voor anderen aan te leren en iedereen ertoe aan te zetten om mee te bouwen aan een democratische maatschappij die de fundamentele vrijheden garandeert en respecteert.

Na de Tweede Wereldoorlog besloten veel mensen dat ze alles wilden doen om te voorkomen dat de verschrikking van gewapende conflicten, massamoorden en naziconcentratie- en vernietigingskampen zich ooit nog zou herhalen.

Aan het begin van de jaren 1990 doken in democratisch verkozen parlementen in het noorden en het zuiden van het land opnieuw extreemrechtse partijen en bewegingen op.

Intussen zijn veel vrijheidsberovende ideeën gemeengoed geworden. Sommigen verklaren zelfs ongegeneerd dat de gebeurtenissen van toen nooit hebben plaatsgevonden. Wat zullen we doen wanneer ook de stemmen van de laatste getuigen wegsterven?

Gezien de nieuwe bedreigingen, moeten we ons - vanuit een terechte verontwaardiging - dringend en dag na dag engageren.

De vereniging denkt dat het levend houden van Herinneringen essentieel is om te voorkomen dat fouten uit het verleden worden herhaald, om de wereld rondom ons te begrijpen en te interpreteren, en om mee te bouwen aan een meer solidaire samenleving die de mens centraal stelt.

Van Herinneringen tot Engagement

Activiteitenverslagen (fr)

Rapport d'activités 2020

Depuis de nombreuses années un vent autoritaire souffle un peu partout en Europe et dans le monde. Avec des idées extrêmes au pouvoir ou qui parviennent à se glisser au cœur de la vie politique et qui brouillent la ligne de démarcation entre ce qui est acceptable ou non, avec des chefs d’État d’envergure qui n’hésitent pas à légitimer la violence extrême comme politique, niant (la dignité de) celles et ceux qui en sont leurs victimes. C’est exactement ce que l’on voit dans les yeux du policier qui a coincé le cou de George Floyd pendant de longues minutes alors que ce dernier ne cessait de répéter qu’il ne pouvait respirer : « Le racisme, c’est quand ça ne compte pas .»

La ligne politique des Territoires de la Mémoire, fondée sur les valeurs de dignité, de liberté, et d’égalité des droits, doit donc être cohérente et ferme dans un contexte de contradictions, d’hypocrisies et d’estompement des normes.

[...]

Voorgaande jaren

Raadpleeg de activiteitenverslagen van de vereniging

De Raad van Bestuur